Skip to main content

Pečenje u zatvoru: Vrijednost kruha kao alata za ponovno rođenje

Dana 16. i 17. rujna 2025., Scuola Italiana Pizzaioli , zajedno s Confcommercio Valle d’Aosta i Ristorfoods, bila je domaćin važne inicijative. Tijekom dva dana, u zatvoru Brissogne (Aosta) održan je tečaj pečenja kruha za skupinu zatvorenika. Cilj je bio ponuditi program obuke visoke razine kako bi se pružile konkretne, zapošljive vještine.

Tečaj pečenja kruha zaključio je program obuke koji je uključivao i kavu, latte art, lokalne proizvode i satove pečenja pizze. Cilj cijele inicijative je izgraditi nadu zatvorenika u novu budućnost po povratku u društvo, kroz konkretnu i smislenu obuku , što je ključno za smanjenje recidivizma.

Iskustvo s maestrom Giorgiom Sabbatinijem i predanost koja se nastavlja

Sudionike je vodio Giorgio Sabbatini, učitelj u Talijanskoj školi pizze , koji je s profesionalnošću i strašću dijelio tehnike, znanje i osjetljivost vezane uz umjetnost izrade kruha . Tečaj je omogućio polaznicima ne samo da nauče profesionalne procese i metode, već i da ponovno otkriju vrijednost kruha kao svakodnevne geste brige, kreativnosti i dijeljenja.

Projekt Brissogne dio je filozofije talijanskog zatvorskog sustava, koji se usredotočuje na socijalnu reintegraciju kroz preodgoj i stjecanje profesionalnih vještina. Scuola Italiana Pizzaioli ponosna je što je doprinijela ovom procesu, potvrđujući kako osposobljavanje i praktično iskustvo mogu postati alati za rast, dostojanstvo i budućnost.

preloader