AMATERSKI TEČAJ PIZZE
Pizza je najpoznatije i najkonzumiranije talijansko jelo na svijetu, kao i simbol druželjubivosti za stolom. Posljednjih godina, talijanski i međunarodni domovi ponovno su probudili želju za mijesenjem, pečenjem i preljevima na vlastitoj pizzi za dijeljenje s obitelji, prijateljima ili u posebnim prigodama. Scuola Italiana Pizzaioli nudi amaterski tečaj gdje možete postati profesionalni kuhar pizze na jedan dan. Napravit ćete klasičnu okruglu pizzu koristeći sve tehnike i trikove pravog profesionalca: od razvlačenja tijesta do pečenja u profesionalnoj pećnici. Također ćete naučiti prepoznati visokokvalitetne sastojke potrebne za izradu pizze u tavi poput pizzerije, otkrivajući sve tajne od mijesenja do dizanja, od preljeva do pečenja u profesionalnim i kućnim pećnicama. Naši vrhunski instruktori vodit će vas kroz ovo iskustvo, gdje ćete steći vještine, tehnike i sposobnosti za izradu savršene pizze kod kuće.
Tečaj je namijenjen onima koji žele ući u svijet pizze bez profesionalne karijere, otkrivajući tajne stvaranja kvalitetnog proizvoda kod kuće. Ljubiteljima pizze koji žele naučiti i produbiti svoje znanje teorije i prakse potrebne za izradu klasičnih okruglih i pizza iz tave kod kuće, baš kao u pizzeriji.
Ciljevi
Razumjeti i procijeniti brašna s obzirom na njihova kemijska/fizička i reološka svojstva. Naučiti najbolje osnovne tehnike mijesenja koje možete ponoviti kod kuće. Istražiti metode pečenja s profesionalnim i kućnim pećnicama. Znati prepoznati i ispraviti najčešće pogreške u izradi tijesta.
Trajanje
Ukupno 5 sati, podijeljeno u 1 dan : 1 sat teorijske nastave i 4 sata prakse.
Što ćete dobiti
- Studentski komplet:
- majica
- Kapa
- Pregača
- Mali priručnik
- Knjiga recepata
- 2 kg brašna A&F Panfocaccia
- 2 kg brašna A&F Duttile
- Potvrda o sudjelovanju.
Program tečaja
Teorija
1 sat
- Uvod u žitarice: meka i durum pšenica s njihovim različitim karakteristikama i čimbenicima koji određuju kvalitetu
- Sastav zrna pšenice
- Sastav brašna (proteini, W, P/L, škrob, razgradnja škroba enzimima)
- Sastojci tijesta, njihove karakteristike i ispravan redoslijed umetanja
- Izračunavanje količine tijesta za kalup
- Fokus na profesionalne i kućanske pećnice i njihovu upotrebu
Praksa
4 sata
- Ručna izrada tijesta za pizzu iz tave
- Priprema klasičnog tijesta za pizzu planetarnim mikserom
- Tehnike valjanja tijesta za pizzu u tavi
- Oblikovanje tijesta za klasičnu okruglu pizzu (staglio)
- Razvaljanje i pečenje klasične okrugle pizze
- Prethodno i konačno pečenje pizze iz tave
- Degustacija napravljenih pizza