Napuljska pizza jedina je priprema te vrste zaštićena europskim propisima, rođena iz mudrosti i svakodnevne prakse gotovo tri stoljeća povijesti i koja se stalno razvija. U ovom tečaju otkrit ćete tajne jedne od najikoničnijih pizza na svijetu kroz dubinsko proučavanje koje počinje s napuljskom pizzom STG, napravljenom u strogom skladu s propisima Specialità Tradizionale Garantita (Zajamčeni tradicionalni specijalitet), i nastavlja istraživati nove trendove koji su razvili originalni recept u smislu tijesta, metoda kuhanja i recepata.
Tečaj je namijenjen Svatko tko želi naučiti različite tehnike proizvodnje, upravljanje tijestom, valjanje napuljskog stila i tradicionalno pečenje. Profesionalci, vlasnici pizzerija i kuhari koji žele dublje proniknuti u povijest, teoriju i praksu potrebnu za majstorsku izradu STG napuljske pizze i suvremene napuljske pizze.
Što ćete naučiti
Cilj tečaja je osposobiti kuhare pizza u tehnikama proizvodnje i obrade tijesta za STG i suvremenu napuljsku pizzu, izboru sirovina i njihovoj upotrebi, dopuštenoj opremi i optimalnim tehnikama kuhanja.
Trajanje
16 sati podijeljeno u 2 dana: 2 sata teorijske nastave i 14 sati praktične nastave.
Od 9.00 do 17.00
Jezik
talijanski
Program tečaja
Teorija
2 sata
- Kratka povijest napuljske pizze
- Specifikacije za STG napuljsku pizzu: sastojci, specifična metoda proizvodnje i obrada
- Karakteristike brašna i tijesta u proizvodnji napuljske pizze: priprema tijesta, oblikovanje i dizanje tijesta
- Nadjev: važnost odabira sirovina
- Evolucija napuljske pizze: Suvremena. Razmišljanja o tijestu, metodama kuhanja i receptima
Praksa
14 sati
- Izrada tradicionalnog recepta koji zahtijevaju specifikacije STG-a za napuljsku pizzu
- Izrada tradicionalnog direktnog tijesta s dvostrukim dizanjem i prefermentom: razlike i sličnosti u usporedbi s tradicionalnim receptom
- Snimanje rasporeda korištenjem napuljske tehnike
- Kuhanje unutar vremena navedenog u specifikacijama
- Analiza karakteristika gotovog proizvoda