Pizza je nesumnjivo jedno od najikoničnijih jela ne samo Italije diljem svijeta, već i, posebno, mediteranske prehrane. Posljednjih godina, pozornost potrošača na zdravu i uravnoteženu prehranu eksponencijalno je porasla, a kombinacija hrane i zdravlja postala je sve strateškija za svakodnevno blagostanje. Ovaj tečaj je stvoren s namjerom prenošenja tehnika i znanja za izradu pizza koje mogu zadovoljiti rastuću tržišnu potražnju usmjerenu na prehranu, opću prehranu i tjelovježbu. Tijesta bogata proteinima ili tijesta bogata vlaknima od organskog brašna ili s visokim udjelom sjemenki bit će idealna baza za pizze koje također poštuju sezonalnost sastojaka, uz održavanje održivosti – ne samo ekološke, već i nutritivne i organoleptičke. Tečaj će istražiti različite vrste brašna sljedeće generacije, razne tehnike izrade tijesta, upotrebu kiselog tijesta i stvaranje recepata s povrćem različitih konzistencija, s ciljem obogaćivanja vaše ponude pizza za klijentelu koja pazi na nutritivnu ravnotežu i kvalitetu sirovina.
Tečaj Pizza i zdravlje namijenjen je svim stručnjacima zainteresiranima za prehranu i ravnotežu između hrane i dobrobiti. Namijenjen je onima koji žele saznati više o upotrebi vlakana u tijestu, snižavanju glikemijskog indeksa i smanjenju unosa soli i masti za uravnotežen, zdrav i ukusan proizvod.
Što ćete naučiti
Stručna obuka omogućit će vam da naučite važne nutritivne aspekte hrane koju konzumiramo i proizvodimo za naše kupce. Tečaj će vam omogućiti da steknete tehnike i znanja za drugačiji i informirani pristup sirovinama, sezonskim proizvodima i svim sastojcima potrebnim za stvaranje Uravnoteženi recepti s visoko hranjivim, organskim brašnom, sirovim sjemenkama i bogatim izvorom omega-3 masnih kiselina, vlakana, minerala i vitamina, s malo soli i masti. Također će se istražiti upotreba kiselog tijesta i poboljšanje sastojaka na biljnoj bazi.
Trajanje
Ukupno 40 sati, podijeljeno u 5 dana: 10 sati teorijske nastave i 30 sati praktične obuke.
Od 9.00 do 17.30
Jezik
talijanski
Program tečaja
Teorija
10 sati
- Pšenica: evolucija mljevenja: Nova granica brašna sljedeće generacije.
- Brašno: opis elemenata koji ga čine
- Metode mijesenja: izravno i neizravno te kvasac za kiselo tijesto
- Upravljanje tekućim i čvrstim kiselim tijestom: Savjeti za održavanje zdravlja
- Korištenje alternativnih, organskih i vlaknima bogatih brašna
- Vrijednost sirovina. Razumijevanje nutritivne vrijednosti korištenog brašna i svih sastojaka koji čine recept za pizzu.
- Ispravan pristup održivosti, lokalnosti i sezonalnosti svježih proizvoda koji se koriste u pizzerijama.
- Izrada recepta: poboljšanje ravnoteže kontrasta i doza sastojaka uz poštivanje proizvoda s niskim udjelom soli i masti te s više vlakana, stoga zdravog i ukusnog
Praksa
30 sati
- Izrada hidratiziranog tijesta s kratkim i dugim dizanjem
- Priprema pizze s direktnim i indirektnim tijestom te s kiselim tijestom
- Korištenje tijesta s alternativnim brašnom, sirovim sjemenkama bogatim omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, mineralima, vitaminima i mikronutrijentima
- Tehnike razvlačenja tjestenine i kalibracija začina
- Upravljanje pećnicom za različite vrste pripremljenih pizza
- Razvoj nutritivno uravnoteženih recepata na isključivo biljnoj bazi