Sveučilište gastronomskih znanosti u Pollenzu (UNISG), prvo sveučilište na svijetu koje se fokusira na gastronomske znanosti s inovativnim i multidisciplinarnim pristupom, privatno je sveučilište koje je pravno priznala talijanska vlada. Osnovano 2004. godine na inicijativu Slow Fooda, u suradnji s regijama Pijemont i Emilia-Romagna, UNISG trenutno nudi trogodišnji studijski program iz gastronomskih znanosti i kultura, dva magistarska studija i sedam jednogodišnjih magistarskih programa, kao i doktorski program.
UNISG karakterizira iskustveni pristup nastavi i oslanja se na međunarodnu mrežu bivših studenata , gostujućih profesora, organizacija i tvrtki koje posluju u svijetu proizvodnje, prodaje i potrošnje hrane, a koje dijele njezinu predanost i stratešku viziju. Članovi ove mreže stoga rade zajedno sa sveučilištem na osmišljavanju i izgradnji novih scenarija održivog rasta te inovativnih prehrambenih i kulturnih modela.
UNISG surađuje s Talijanskom školom pizze kao znanstveni partner kako bi zajednički razvili programe obuke za majstore pizze koji se bave izazovima održivosti i omogućuju proizvođačima pizze da predvode potrebnu promjenu paradigme koju naš sadašnji svijet zahtijeva.