Skip to main content

Može li pizza promijeniti nečiju perspektivu? Ponekad, da.

To se dogodilo u zatvoru Brissogne (AO), gdje je u srpnju 2025. održan prvi tečaj „ Profesionalni kuhar pizze 1. razineTalijanske škole za kuhare pizze , što je omogućeno zahvaljujući podršci Confcommercio Valle d’Aosta , distributera Ristorfoods i zahvaljujući predviđanju uprave zatvora.

Dvanaest zatvorenika, bez iskustva, ali s velikom motivacijom.

U pet intenzivnih dana teorije i prakse, naučili su ne samo tehnike izrade klasične pizze prema pravilima umjetnosti, već i vrijednost napornog rada, preciznosti i suradnje. Tečaj obuke koji je, u skladu s metodom poučavanja Talijanske škole za pizzu, uspio razviti prave vještine .

Ali ne samo to.

Jer na mjestu gdje se vrijeme čini zamrznutim, miješenje, razvaljivanje i pečenje postalo je gesta slobode . Trenutak zajedničke humanosti. Studenti su, s predanošću i strašću, pripremili i više od 140 pizza , nudeći cijeloj zatvorskoj populaciji poseban obrok. Za mnoge je to bila prva pizza koju su kušali nakon godina. I tu se pizza još jednom pokazala kao društveno korisna hrana .

Jer pizza, kada se priprema s pažnjom i dijeli s poštovanjem, može postati puno više od obroka:

To je most među ljudima, to je sjećanje na dom, to je ponovno otkriveno dostojanstvo, to je iskupljenje za budućnost. U teškom kontekstu poput zatvorskog, to je predstavljalo konkretnu priliku za obuku , ali i gestu humanosti koja ostavlja svoj trag.

Pouka koja preostaje je jednostavna i snažna:

“Gdje stigne dobro napravljena pizza, može stići i nova prilika.”

I iz upaljene pećnice, uistinu se može roditi bolja budućnost .



Od: Enrica Bonarda
Direktor prodaje i marketinga Scuola Italiana Pizzaioli

 

 

preloader