Može li pizza promijeniti nečiju perspektivu? Ponekad, da.
To se dogodilo u zatvoru Brissogne (AO), gdje je u srpnju 2025. održan prvi tečaj „ Profesionalni kuhar pizze 1. razine “ Talijanske škole za kuhare pizze , što je omogućeno zahvaljujući podršci Confcommercio Valle d’Aosta , distributera Ristorfoods i zahvaljujući predviđanju uprave zatvora.
Dvanaest zatvorenika, bez iskustva, ali s velikom motivacijom.
U pet intenzivnih dana teorije i prakse, naučili su ne samo tehnike izrade klasične pizze prema pravilima umjetnosti, već i vrijednost napornog rada, preciznosti i suradnje. Tečaj obuke koji je, u skladu s metodom poučavanja Talijanske škole za pizzu, uspio razviti prave vještine .
Ali ne samo to.
Jer na mjestu gdje se vrijeme čini zamrznutim, miješenje, razvaljivanje i pečenje postalo je gesta slobode . Trenutak zajedničke humanosti. Studenti su, s predanošću i strašću, pripremili i više od 140 pizza , nudeći cijeloj zatvorskoj populaciji poseban obrok. Za mnoge je to bila prva pizza koju su kušali nakon godina. I tu se pizza još jednom pokazala kao društveno korisna hrana .
Jer pizza, kada se priprema s pažnjom i dijeli s poštovanjem, može postati puno više od obroka:
To je most među ljudima, to je sjećanje na dom, to je ponovno otkriveno dostojanstvo, to je iskupljenje za budućnost. U teškom kontekstu poput zatvorskog, to je predstavljalo konkretnu priliku za obuku , ali i gestu humanosti koja ostavlja svoj trag.
Pouka koja preostaje je jednostavna i snažna:
“Gdje stigne dobro napravljena pizza, može stići i nova prilika.”
I iz upaljene pećnice, uistinu se može roditi bolja budućnost .
Od: Enrica Bonarda
Direktor prodaje i marketinga Scuola Italiana Pizzaioli