Može li pizza promijeniti nečiju perspektivu? Ponekad, da.
To se dogodilo u zatvoru Brissogne (AO), gdje je u srpnju 2025. održan prvi tečaj za “profesionalnog kuhara pizze 1. razine ” Talijanske škole za kuhare pizze , što je postignuto zahvaljujući podršci Confcommercio Valle d’Aosta , distributera Ristorfoods i predviđanjima uprave zatvora.
Slatki samotnjaci, bez iskustva, ali s velikom motivacijom.
U pet intenzivnih dana teorije i prakse, naučili su ne samo tehnike za savršenu izradu klasične pizze, već i vrijednost rada, preciznosti i suradnje. Tečaj obuke koji je, temeljen na metodi poučavanja Talijanske škole kuhara pizze, bio sposoban postići prave vještine .
Ali ne samo to.
Jer na mjestu gdje se vrijeme čini kristaliziranim, ljubav, širenje i gostoprimstvo pretvoreni su u gestu slobode . Trenutak zajedničke humanosti. Šegrti su, s predanošću i strašću, pripremili i
Jer pizza, kada se priprema s pažnjom i dijeli s poštovanjem, može postati puno više od obroka:
To je most među ljudima, to je sjećanje na dom, to je iskupljeno dostojanstvo, to je iskupljenje za budućnost. U teškom kontekstu poput kaznionice, predstavljalo je konkretnu priliku za obuku , ali i gestu humanosti koju je predstavljalo.
Lekcija koja slijedi je jednostavna i snažna:
“Gdje dobiješ dobru pizzu, možeš dobiti i novu priliku.”
A od gorućeg roga zapravo možete imati bolju budućnost .

Od: Enrica Bonarda
Direktorica prodaje i marketinga u Scuola Italiana Pizzaioli







