Skip to main content

Priča o pizzi i iskupljenju

By 18 lipnja 2025Nekategorizirano

Može li pizza promijeniti nečiju perspektivu? Ponekad, da.

To se dogodilo u zatvoru Brissogne (AO), gdje je u srpnju 2025. održan prvi tečaj za “profesionalnog kuhara pizze 1. razineTalijanske škole za kuhare pizze , što je postignuto zahvaljujući podršci Confcommercio Valle d’Aosta , distributera Ristorfoods i predviđanjima uprave zatvora.

Slatki samotnjaci, bez iskustva, ali s velikom motivacijom.

U pet intenzivnih dana teorije i prakse, naučili su ne samo tehnike za savršenu izradu klasične pizze, već i vrijednost rada, preciznosti i suradnje. Tečaj obuke koji je, temeljen na metodi poučavanja Talijanske škole kuhara pizze, bio sposoban postići prave vještine .

Ali ne samo to.

Jer na mjestu gdje se vrijeme čini kristaliziranim, ljubav, širenje i gostoprimstvo pretvoreni su u gestu slobode . Trenutak zajedničke humanosti. Šegrti su, s predanošću i strašću, pripremili i više od 140 pizza , nudeći poseban obrok cijelom izoliranom stanovništvu. Za mnoge je to bila prva pizza koju su jeli godinama. I zato se pizza nekoć pokazala društveno korisnom hranom .

Jer pizza, kada se priprema s pažnjom i dijeli s poštovanjem, može postati puno više od obroka:

To je most među ljudima, to je sjećanje na dom, to je iskupljeno dostojanstvo, to je iskupljenje za budućnost. U teškom kontekstu poput kaznionice, predstavljalo je konkretnu priliku za obuku , ali i gestu humanosti koju je predstavljalo.

Lekcija koja slijedi je jednostavna i snažna:

“Gdje dobiješ dobru pizzu, možeš dobiti i novu priliku.”

A od gorućeg roga zapravo možete imati bolju budućnost .



Od: Enrica Bonarda
Direktorica prodaje i marketinga u Scuola Italiana Pizzaioli

 

 

preloader